7 de des. 2012

(SEGLE XX) CASALDÀLIGA, UNAMUNO, I ALTRES....









Querido señor Presidente: es usted un hijo de puta. Usted y sus ministros

Por: José Luis Sampedro

 Querido señor Presidente: es usted un hijo de puta. Usted y sus ministros. por José Luis Sanpedro 11.05.12
 
José Luis Sampedro Sáez (Barcelona, 1 de febrero de 1917) escritor, humanista y economista español que aboga por una economía «más humana, más solidaria, capaz de contribuir a desarrollar la dignidad de los pueblos». En 2010 el Consejo de Ministros le otorgó la Orden de las Artes y las Letras de España por «su sobresaliente trayectoria literaria y por su pensamiento comprometido con los problemas de su tiempo». En 2011 recibió el Premio Nacional de las Letras Españolas.



Querido señor Presidente: es usted un hijo de puta. Usted y sus ministros.
Se lo digo así, de entrada, porque sé que nunca va a leerme, como nunca lee usted libros, ni nada más que periódicos deportivos como usted mismo ha confirmado, jactándose, como buen español de ser un ignorante. No se engañe, por eso lo han votado tanta gente. Perdonen los demás el exabrupto, pero es que está demostrado que somos lo que nuestros padres nos han educado, y si usted y sus ministros son como son, es porque sus madres muy bien no lo han hecho. A pesar de los colegios de pago, de pertenecer a la oligarquía de épocas dictatoriales, etc.
 
Verá usted, señor presidente. Lo que más me molesta no es que usted sea un bastardo malnacido, sino un ignorante, y sobre todo un mentiroso. Se presentó a unas elecciones diciendo que no haría cosas que ahora hace. Dijo hace tiempo que la posibilidad de una amnistía fiscal le parecía injusta y absurda, y no ha tardado ni tres meses en recurrir a esta medida de forma injusta y absurda, como señala el diputado de IU Alberto Garzón al que usted y sus secuaces ningunean como a cualquier otro que no sea seguidor suyo. Ésa es la democracia que ustedes entienden, ignorar a los representantes de la ciudadanía que no les afín. Usted dijo que la Sanidad y la Educación no se tocaban, y la han tocado pero bien. A la banca nada, y eso que los grandes expertos en economía señalan que, o le metemos mano a sus amigos de las finanzas, o nos vamos a pique.
 
Le voy a explicar unas cuantas cosas dado que usted es un ignorante que lee prensa deportiva en lugar de libros de historia, economía o política. Durante los años 20 hubo gente que tuvo la genial idea de crecer mucho, por encima de sus posibilidades como ahora tienen ustedes tan de moda decirnos. Tanto que incluso a Churchill, para salir de la situación de postguerra, se le ocurrió revalorizar la libra, lo que trajo bajada de sueldos y aumento de las horas de trabajo. No sólo no se creció por encima de lo esperado sino que destruyó la posibilidad de crear un modelo sostenible de crecimiento basado en el consumo, lo que permite terciarizar una economía y hacerla verdaderamente competitiva. Eso es ser un país desarrollado y no ganar mundiales de fútbol. Cuando llegó la crisis del 29 y la posterior recesión mundial en los 30, en un país tan poco sospechoso de socialista, comunista o lo que ustedes quieran, como EEUU, decidieron adoptar una cosa llamada New Deal, que consistió, entre otras cosas, en subir los sueldos y bajar las horas de trabajo. Como consecuencia, había más puestos de trabajo para cubrir esas horas de menos, y los que salían de su trabajo lo invertían en consumo, lo que reactivó la economía y permitió al país dar un definitivo empujón hacia arriba para salir victorioso de una Guerra Mundial que libró en tres continentes.
 
Por si usted no lo sabe, las medidas que está ejecutando han conseguido lo contrario. Hablo en pasado porque tal vez no lo sepa, pero no hay nada nuevo en los famosos "recortes". Argentina, Chile, Polonia, Rusia y así hasta un largo etc de países engrosan una horrible lista de fracasos de las políticas neoliberales de Milton Friedman y el Consenso de Washington que desde los 70 llevan intentando hacernos creer que sumergir a un país en el shock económico es una salida a la crisis. Jamás las medidas de la Escuela de Chicago han funcionado. Jamás un país ha salido de la crisis de esa forma. Jamás una sociedad se ha beneficiado de ello. Por el contrario, ha generadosuicidios, deterioro del Estado del Bienestar (que ustedes insisten en decir que se ha terminado mientras vemos cómo crece y se desarrolla en otros países de nuestro entorno) y ha destruido el futuro de numerosas generaciones.
 
Usted miente, señor Presidente, y es sumamente peligroso. Porque el anterior era un inútil, pero usted es un pirómano en mitad de un incendio. El otro creía vivir en el País de las Maravillas y usted nos está sumiendo en el País de los Horrores. Toda política fiscal que no se base en la generación de riqueza, toda medida relativa al empresariado que no atienda prioritariamente a las empresas que cotizan más del 60% de sus ganancias en forma de sueldos e impuestos en España (y no Repsol, que solamente invierte un 20% y ahora la defienden como española; hay empresas extranjeras que reparten más beneficios al conjunto del país), todo lo que no sea alumbrar un futuro basado en la investigación y no en el trabajo precario, es destruir el futuro del país. A usted y sus secuaces se les llena la boca diciendo que hay que fomentar el emprendedorismo, y en lugar de ello desarrollan un plan basándose en los ideales especulativos de los dirigentes de la CEOE cuyo historial de empresas arruinadas por la especulación de la que ellos salen indemnes mientras el Estado se hace cargo de los parados que dejan es absolutamente bochornosa. Eliminan de todo plan de emprendedores la posibilidad del emprendedor social y generan únicamente una nueva casta de tiburones amparados en una reforma laboral ne.........


 



Hace pocos días citaba a José Luis Sampedro, como a una de las personas vinculadas al nacimiento del movimiento 15-M,  considerando su prólogo a la edición en castellano de la obra de Stéphane Hessel, ‘¡Indignaos!’, y también por ulteriores declaraciones públicas.
Desde el pasado 11 de mayo, momento en que se publicó en la web digital ‘Izquierda Digital’, circula por la Red una carta dirigida al presidente Mariano Rajoy, cuya autoría se le atribuye cuando no es así. De hecho, he podido acceder al contenido de esa carta, que ha sido difundida también por una valorada asociación ecologista de León sin verificar la autenticidad, y he pensado que él no podía haberla escrito.
Consultado el Portal Cultural de la FNAC he podido leer en él:
“¡AVISO IMPORTANTE!
El viernes 11 de mayo de 2012, en la página web Izquierda Digital, se publicó el artículo titulado “Querido señor Presidente: es usted un hijo de puta. Usted y sus ministros “, atribuyendo FALSAMENTE la autoría a José Luis Sampedro, dicen los responsable de la página web que por error y así consta en una aclaración posterior.
Lamentablemente a pesar de la corrección, el texto sigue circulando atribuido a José Luis Sampedro. Por esta razón, José Luis Sampedro desea desde su página web desmentirlo y manifestar su descontento.
Al mismo tiempo confía en que sus lectores y seguidores, conocedores de su estilo, no necesiten de esta nota para saber que él es cuidadoso con el estilo, el tono y el lenguaje sin sustituir argumentos por insultos”.
No niego que la carta abierta dirigida “Al presidente del País de los Horrores” puede tener cierto interés informativo, pero me niego a reproducirla porque su redactor ha faltado profundamente al respeto a una persona como Sampedro. No se lo merece, y de hecho nadie se merece algo así. Entiendo, por tanto, tal actuación como absolutamente infame.
No sólo es de mal gusto, sino también ‘indignante’, la disposición a falsificar escritos de autores relevantes. Fue este también el caso de un texto atribuido erróneamente a Pérez Reverter, que a través de las redes sociales se divulgó ampliamente hace un par de años.
Por lo que he podido averiguar antes de publicar estas líneas, la página web ha eliminado el artículo después de pedir públicamente disculpas a Sampedro por habérselo atribuido “por error”. Sampedro rechazó la autoría públicamente el día 18 del corriente.
Confío en que los lectores hagan circular esta rectificación para colaborar, en lo posible, a restablecer la verdad y denunciar la actitud del falsificador y el carácter apócrifo documento.

Comentaris...
 



A  MI  EM  SEMBLEN  tendenciosos    ELS  DOS  COMUNICATS....







Una tarde en la cárcel de Palmasola
Posted: 13 diciembre, 2012
UNA TARDE EN LA CÁRCEL DE PALMASOLA
Carta a mi amigo Miguel Ángel
NICOLÁS CASTELLANOS FRANCO, obispo, prhnuevos@cotas.com.bo
SANTA CRUZ DE LA SIERRA (BOLIVIA).
ECLESALIA, 13/12/12.- Acabo de salir de la cárcel, de Santa Cruz de la Sierra, que se llama PALMASOLA. Estoy roto por dentro por lo que allí contemplé. Necesito compartirlo contigo, amigo del alma. Tú y yo nos reconocemos en lo profundo del corazón: Allí sentimos a Dios como PADRE, nos sentimos hermanos todos, pero especialmente de los que carecen de todo. Somos solidarios de los que sufren; nos duele el dolor del vecino o del lejano. Qué hermoso es sentirnos abrazados al que sufre, al que carece de todo y a lo mejor por nuestro cariño, cercanía, ayuda, todavía le queda esperanza.
Te cuento lo que viví, sufrí esta tarde, día 7 de diciembre del año 2012, en la cárcel de Palmasola.
En compañía de Richar Calvo, voluntario de Hombres Nuevos, que trabaja en la cárcel , del arquitecto Alfredo Soliz, del Dr. Julio Valdivia y su asistente médico del penal, saludamos al gobernador y llegamos al Pabellón bronco pulmonar para los presos enfermos de sida, tuberculosis o con algún trastorno mental. Población toda joven.
Habitan en aquella pocilga 56 personas de aspecto astroso, de facha repulsiva, con todos los estigmas de la enfermedad y la miseria, con un color enfermizo en un ambiente abandonado, inhóspito, indigno de personas humanas, que viven el siglo XXI. Son personas como tú y yo; pueden haber cometido un error grave, pero siguen siendo personas, que tienen dignidad y para nosotros son hijos de Dios.
En el último mes fallecieron 4 internos de este pabellón. Un joven de 20 años boliviano, por una muerte evitable y conculcando el sentido mínimo de los derechos humanos; por no poseer ni él ni la familia 100 Bs., 9 euros, no había escolta para trasladarle a la clínica. Así viven y mueren los pobres en nuestra Bolivia, que gasta 7 millones de $ para hacer un museo, el museo de la Revolución Democrática y Cultural, para exhibir los regalos del Presidente, Evo Morales. Como ves en Bolivia, en el SUR, nos envuelve la tragedia, se mueren porque no tienen 100 Bs., o 9 euros.
Amigo esta tragedia te rompe el alma.
Pero luego nos reunimos, querían oír la voz de alguien que les iba a hablar en el nombre del Señor. Había dos españoles, David de Canarias y Francisco de Barcelona. Posaron su mirada agradecida en mí y nos comunicamos espiritualmente.
Este encuentro fue como un sacramento, un signo de la presencia del Señor, que se completó con las palabras que me dirigieron.
Habló Willam el representante de los internos del pabellón: “Sabemos que usted vive y se desvive por los pobres, como nosotros, faltos de libertad, por cometer un error. Gracias por venir hasta nosotros, a este pozo de la miseria”.
Verificamos las necesidades: el techo, el tejado con goteras, un saneamiento contaminante, el sistema eléctrico un riesgo mortal, el piso requiere una cerámica, los baños y duchas, sin agua caliente, un basural de contaminación…
Pero la solidaridad hace milagros y en breve estará hecho el milagro de un pabellón digno, limpio y funcional. La obra saldrá por unos 15.000 euros. Mostraban el deseo de tener una cancha polifuncional, dentro del recinto, una vez terminada la refacción del pabellón. Asciende a 8.000 euros más.
Los internos son responsables y lo cuidan. Tienen hasta un huerto con hortalizas que les sirve de terapia, recuperación y alimentación.
Se adelantó la Navidad. Volvió a nacer Jesús en Belén, pero esta vez en el pabellón broncopulmonar para los enfermos del Sida, Tuberculosis del centro penitenciario “Palmasola”, en Santa Cruz de la Sierra (Bolivia).
En los rostros de los internos se refleja la luz de la esperanza. Hombres Nuevos les miraba con ternura, compasión (sufría con ellos) y se solidarizaba.
Esta es la otra NAVIDAD, la del SUR, que se celebra en el reverso de la historia, en donde no hay consumismo, ni derroche y sí mucho amor y esperanza. (Eclesalia Informativo autoriza y recomienda la difusión de sus artículos, indicando su procedencia).








Suport a Casaldàliga obligat a fugir de Sâo Fèlix per primera vegada en 40 anys

(CR) El bisbe Pere Casaldàliga ha hagut de sortir del Sâo Fèlix d’Araguaya després de les amenaces de mort que ha rebut les darreres setmanes per defensar el retorn de la terra als indignes. Afectat greument pel Parkinson, divendres va ser traslladat amb una avioneta a uns 1.000 quilometres de Sâo Fèlix. No és la primera vegada que és amenaçat i alguns dels seus col·laboradors van ser assassinats, però ara ha hagut de prendre aquesta dedició per primera vegada des que fa 40 anys va ser nomenat bisbe al Brasil.
Tot i que la seva jubilació episcopal el 2005 i la seva minvada salut, Casaldàliga ha continuat fent-se portaveu dels drets dels indígenes. Des del Brasil, diverses entitats estan donat suport al bisbe Casaldàliga davant les amenaces rebudes i li reconeixen “la seva acció en defensa dels interessos dels més pobres, els pobles indígenes, els posseiros i els peons”.  Amb 84 anys, el bisbe ha fet una vegada més de portaveu del dret a la terra de les comunitats indígenes davant l’amenaça d’expulsió que viuen ara les indis xavantes.
L’Associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga, que li dóna suport des de Catalunya, també ha fet públic un comunicat.
Comunicat de suport al bisbe Pere Casaldàliga i de denuncia a les amenaces que atempten a la seva vida,  per  defensar la “causa indígena”
Degut a les amenaces que esta rebent el Bisbe Pere Casaldàliga de Sâo Félix d’Araguaia (Brasil), pel seu posicionament a favor del retorn de les terres indígenes Marâiwatsédé als Xavantes.
I degut al clima de violència creixent a la zona, al acostar-se les dates d’aquest més de desembre en que, els terratinents i els colons que van ocupar les terres,  seran desallotjats per donar compliment a l’ordre ministerial que des de fa 20 anys està pendent de compliment.
El Bisbe Pere, ha estat aconsellat  per la Policia Federal a sortir de Sâo Félix do Araguaia,  per donar compliment al mandat de salvaguarda de la seva vida, degut a les repetides amenaces que està rebent.
Aquest mateix matí el Bisbe Pere ha sortit en avió, escoltat per la policia.
Fem aquesta denuncia a la societat, als Moviments solidaris i a la Comunitat Internacional perquè vetlli, perquè sigui reconegut internacionalment el Dret Indígena de la terra, i es salvaguardi i es supervisi el retorn de la terra Xavante.
Ens sentim plenament identificats amb la defensa que des de sempre ha fet el Bisbe Pere i  la Prelazia de Sâo Félix de la "causa indígena", i apostem per l’acció pacifica de la justícia en aquesta causa local que ens afecta globalment.
Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga. Barcelona-Catalunya.


Maleïda sigui la creu
que carreguem sense amor
com una fatal herència.
Maleïda sigui la creu
que posem a les espatlles
dels germans petits.
Maleïda sigui la creu
que no trenquem a cops
de llibertat solidària
despullats per a l’entrega,
rebels contra la mort.
Maleïda sigui la creu
que exhibeixen els opressors
a les parets del banc
darrera del tro impassible
en el blasó de les armes
sobre l’escot del luxe
davant els ulls de la por.
Maleïda sigui la creu
que el poder col·loca en el poble
en nom de Déu potser.
Maleïda sigui la creu
que l’Església justifica
-potser en nom de Crist-
quan l’hauria d’abraçar
en llàgrimes de profecia.
Maleïda sigui la creu
que no pugui ser LA CREU.

Pere Casaldàliga






El obispo Pere Casaldàliga, de 84 años, enfermo de Parkinson y nacido en Balsareny (Bages), se ha visto obligado a marchar de su casa en Sao Felix don Araguaia (Brasil) tras haber recibido amenazas de muerte por su defensa de los indios de Xavante y de los más pobres.
Francesc Escribano, biógrafo del obispo y director de la productora Minoria Absoluta, que prepara una miniserie de televisión sobre Casaldàliga, ha explicado que el religioso ha dejado su casa a petición de la policía federal de Brasil.
Las autoridades brasileñas lo han trasladado a un lugar desconocido, donde cuenta con protección policial, ante las amenazas de muerte recibidas en los últimos días por parte de los colonos que ocupan ilegalmente las tierras de los indios de Xavante. Los tribunales brasileños está a punto de dar la razón al colectivo indígena en el contencioso que mantienen con los colonos por la ocupación de sus tierras, lo que ha incrementado la violencia por parte de los ocupantes, lo que, a su vez, ha aconsejado el traslado del obispo retirado.
El Conselho Indigenista Misionário ha emitido un comunicado de solidaridad con el prelado en el que, junto a otras entidades de la zona, defiende el compromiso del obispo "con la defensa de los intereses de los más pobres y de los pueblos indígenas".
Nacido en una familia de campesinos de Balsareny el 16 de febrero de 1928, Casaldàliga se ha caracterizado por su defensa de los derechos de los pobres y los indígenas. Estudió en el seminario de Vic y en 1952 fue ordenado sacerdote. En 1968 ya estaba en el Estado brasileño de Matto Grosso y tres años después era consagrado obispo de São Félix do Araguaia, un territorio de 150.000 kilómetros cuadrados y una de las mayores reservas indígenas del país.
Vinculado a la teología de la liberación,  sufrió pronto amenazas de muerte y persecución del régimen militar brasileño y de los terratenientes
Nunca volvió a España, ni siquiera para el entierro de su madre. Tampoco cumplió con la visita ad limina que cada cinco años deben realizar los obispos a Roma para rendir cuentas al Papa. “Soy un pobre, y los pobres no viajan”, se disculpó siempre. Vinculado a la teología de la liberación, Casaldàliga sufrió pronto amenazas de muerte y persecución del régimen militar brasileño y de los terratenientes de la diócesis, que llegaron a matar a su vicario, João Bosco, confundiéndolo con él.
Pablo VI, que lo hizo obispo tras el impulso reformador del Concilio Vaticano II, se vio obligado a alzar la voz en Roma para que se supiera que Pere Casaldàliga era, todavía, uno de los suyos. “Quien toca a Pedro toca a Pablo”, dijo en frase memorable. La ofensiva posterior de Juan Pablo II contra los teólogos de la liberación, entre los que el prelado catalán fue siempre un referente, desembocó en todo lo contrario: Casaldàliga fue desde hace décadas un estorbo para Roma, que lo jubiló sin contemplaciones en 2005.
Los misioneros con problemas por defender a los pobres siempre acuden a una famosa frase con que Dom Hélder Câmara, el carismático obispo de Recife (Brasil), desarmaba a sus críticos en Roma: "Si doy limosna a un pobre me llaman santo, si pregunto por qué los pobres no tienen qué comer me llaman comunista". Casaldàliga lo dice de esta otra manera: "Si decimos a los curas y a los laicos que hay que ayudar a los pobres, ¿cómo explicar que un obispo no es el primero en hacerlo?". Predicaba así no sólo en su diócesis, sino viajando por toda Latinoamérica.
Su mayor desafio fue visitar la Nicaragua sandinista semanas después de que lo hiciera Juan Pablo II para reprender a los sacerdotes protagonistas de aquella revolución. De entonces es otra frase famosa en la Iglesia de la liberación, dicha en su presencia por el sacerdote y ministro sandinista, Fernando Cardenal: "Es posible que esté equivocado, pero déjenme equivocarme en favor de los pobres, ya que la Iglesia se ha equivocado durante muchos siglos en favor de los ricos".





  CURAS   MADRILEÑOS
http://ateaysublevada.over-blog.es/article-curas-madrile-os-denuncian-la-estafa-de-la-jmj-sus-vinculos-con-la-ultraderecha-financiera-y-el-cos-81788619.html


D. MIGUEL  DE  UNAMUNO

“Tan pronto como se produjo el movimiento salvador que acaudilla el general Franco, me he unido a él diciendo que lo que hay que salvar en España es la civilización occidental cristiana y con ella la independencia nacional, ya que se está aquí, en territorio nacional, ventilando una guerra internacional. (...) En tanto me iban horrorizando los caracteres que tomaba esta tremenda guerra civil sin cuartel debida a una verdadera enfermedad mental colectiva, a una epidemia de locura con cierto substrato patológico-corporal. Las inauditas salvajadas de las hordas marxistas, rojas, exceden toda descripción y he de ahorrarme retórica barata. Y dan el tono no socialistas, ni comunistas, ni sindicalistas, ni anarquistas, sino bandas de malhechores degenerados, excriminales natos sin ideología alguna que van a satisfacer feroces pasiones atávicas sin ideología alguna. Y la natural reacción a esto toma también muchas veces, desgraciadamente, caracteres frenopáticos. Es el régimen del terror. España está espantada de sí misma. Y si no se contiene a tiempo llegará al borde del suicidio moral. Si el miserable gobierno de Madrid no ha podido, ni ha querido resistir la presión del salvajismo apelado marxista, debemos tener la esperanza de que el gobierno de Burgos tendrá el valor de oponerse a aquellos que quieren establecer otro régimen de terror. (...) Insisto en que el sagrado deber del movimiento que gloriosamente encabeza el general Franco es salvar la civilización occidental cristiana y la independencia nacional, ya que España no debe estar al dictado de Rusia ni de otra potencia extranjera cualquiera, puesto que aquí se está librando, en territorio nacional, una guerra internacional. Y es deber también traer una paz de convencimiento y de conversión y lograr la unión moral de todos los españoles para restablecer la patria que se está ensangrentando, desangrándose, envenenándose y entonteciéndose. Y para ello impedir que los reaccionarios se vayan en su reacción más allá de la justicia y hasta de la humanidad, como a las veces tratan. Que no es camino el que se pretenda formar sindicatos nacionales compulsivos, por fuerza y por amenaza, obligando por el terror a que se alisten en ellos, ni a los convencidos ni convertidos. Triste cosa sería que el bárbaro, anti-civil e inhumano régimen bolchevístico se quisiera sustituir con un bárbaro, anti-civil e inhumano régimen de servidumbre totalitaria. Ni lo uno ni lo otro, que en el fondo son lo mismo.”     (a   Jérôme   Thadaud )



“En este momento crítico del dolor de España, sé que tengo que seguir a los soldados. Son los únicos que nos devolverán el orden. Saben lo que significa la disciplina y saben cómo imponerla. No, no me he convertido en un derechista. No haga usted caso de lo que dice la gente. No he traicionado la causa de la libertad. Pero es que, por ahora, es totalmente esencial que el orden sea restaurado. Pero cualquier día me levantaré —pronto— y me lanzaré a la lucha por la libertad, yo solo. No, no soy fascista ni bolchevique; soy un solitario.”    (  a   Nikos   Kazantzakis)






TESTIMONI SACERDOTAL: VOCACIÓ

Accents de la meua vocació sacerdotal
El carisma del ministeri sacerdotal no es té de forma clara des del primer moment de la crida. S’enriqueix en la mesura que, amb l’ajut de l’oració, la reflexió i el compromís vital, hom va responent a les diferents crides de Déu manifestades a través dels esdeveniments  personals i eclesials viscuts. Almenys, així és com jo, des de l’altura dels quasi 80 anys, descobrisc i agraïsc els diferents aspectes que ha anat prenent la meua vocació sacerdotal, tot i atorgant-li una certa unitat. En aquest escrit, que m’han demanat, vaig a intentar fer-ne cinc cèntims, per si pot ajudar algú.
1.- El ministeri de prevere al servici del sacerdoci comú dels fidels.
            Ja des del seminari, a la Universitat de Comillas, als 18 anys, vaig copsar que si em feia capellà era per a fer créixer el poble de Déu, individualment i col·lectiva, en la participació de les tres funcions de Jesucrist sacerdot, profeta i rei. Jo no soc sacerdot per a mi ni  per devoció. Déu em cridava a servir  la comunitat cristiana, no a ser servit ni a servir-me del sagrament de l’orde per a fer “carrera eclesiàstica”. El  conegut enunciat de sant Agustí: “Amb vosaltres soc cristià; per a vosaltres soc bisbe”, em va ajudar a perfilar formes concretes de realitzar eixe servei; però, sobre tot, allò que va orientar la meua vocació  va ser el contacte pastoral amb el món obrer i el coneixement de la metodologia del moviment educatiu i evangelitzador de la Joventut Obrera Catòlica (JOC), del qual vaig ser molts anys consiliari diocesà.
El Vaticà II va consolidar doctrinalment l’orientació presa en definir el caràcter peculiar dels laics en l’Església. Ells hi tenen, una vocació pròpia i específica: instaurar el regne de Déu en el món gestionant, a la llum de l’evangeli, els assumptes temporals, evangelitzant i santificant els propis ambients des de dins a mode del rent en la pasta. Estan cridats per Déu a donar testimoniatge i fer present i operant l’Església allí on sols ella pot ser sal i llum de la terra a través d’ells. A mi em corresponia, doncs, despertar i nodrir eixa vocació singular mitjançant l’exercici del meu ministeri: la celebració i administració dels sagraments, les xerrades i homilies (activitat aquesta última que he procurat exercir sempre amb  preparació i convenciment, cosa que els fidels m’han agraït reiteradament), el foment de l’encontre personal amb Jesús i del sentit de pertinença a l’església... Aquesta orientació la considere vàlida per a tots els àmbits del ministeri. De fet, en les posteriors  responsabilitats parroquials, “mutatis mutandis”, he continuat suscitant seglars adults en la fe, responsables, compromesos tant en tasques parroquials com socio-polítiques, a través, sobre tot, de la reflexió, la revisió de vida i la pregària en xicotets grups insertats en l’única comunitat que és la parròquia. L’acompanyament personal (la anomenada aleshores “direcció espiritual”) crec que era i és un dels serveis més importants que els preveres hem de prestar als seglars, sobre tot en el nostre temps tant confús. I per açò cal senzillesa, proximitat, confiança i amistat. Com resava un llibret d’aquells anys “El ‘senyor cura’ ha muerto”.
 2.-L’Església del Vaticà II
Soc un prevere del concili Vaticà II. Mai no donaré prou gràcies a Déu per haver viscut aquella primavera, aquell aire fresc que Joan XXIII va fer entrar en l’església. En els àmbits de la meua responsabilitat sacerdotal he tractat de fer realitat aquella intuïció genial del concili gràficament expressada quan els pares conciliars , en la constitució dogmàtica de l’església (L.G.), van anteposar el capítol “el poble de Déu” al de “la constitució jeràrquica de l’església” en contra del que estava en el projecte inicial. Quan, per por a refredar-se  començaren a tancar-se les finestres, uns quants rectors i seglars iniciàrem el Fòrum “Cristianisme i món d’avui” per mantenir viu i operant l’esperit conciliar. I ahí i en això estem després de vint-i-dos anys. Tanmateix, quan  al concili no se li ha tret tot el suc en la litúrgia, les estructures eclesiàstiques, la comunió eclesial, etc. em dol que, des de les altures, es pretenga  passar pàgina o se li pose sordina fomentant un restauracionisme, al meu parer, suïcida..
En reaccionar contra aquesta  involució, denunciant-la en l’exercici de la  professió periodística, (escollida lliurement per a guanyar-me el manteniment eclesial a l’estil de sant Pau), reconec que, de vegades, m’he mostrat molt crític, tant en els articles de la premsa diària com en l’orientació de les revistes Saó, Iglesia Viva i Frontera. No mai, però, he actuat des del ressentiment o la desafectació eclesial, sinó des de l’estima. Senzillament, perquè l’estime, m’entristeix que l’Església no siga més fidel a l’evangeli i a l’anunci del regne de Déu i es dedique a anunciar-se ella mateixa. No obstant això, puc dir que en la meua vida sacerdotal he tingut més alegries que penes, més esperances que angoixes i si tornara a nàixer seria sacerdot.
Si haguera d’explicitar el fonament sòlid de la meua fidelitat a la vocació sacerdotal n’indicaria uns quants components. En primer lloc, el joiós encontre personal amb Jesús de Natzaret i amb el Déu que ell ens ha revelat,  la passió pel Regne de Déu del qual l’Església  és sols signe i instrument, la celebració de l’eucaristia amb la millor participació possible de tota la comunitat. També m’ha ajudat a mantenir-me activament esperançat en l’església:  l’estudi permanent de la teologia postconciliar, el tracte assidu amb alguns dels seus representants i el coneixement d’experiències pastorals frontereres per tal d’anar descobrint  llenguatges nous d’expressar la fe de sempre i  maneres de “dir adéu”, amb llibertat d’esperit, a formulacions i pràctiques pietoses que ja no són “bona notícia” per a les noves generacions. Igualment, la vivència d’una espiritualitat sacerdotal que brolla i s’alimenta de l’exercici del mateix ministeri, sense necessitat de recórrer a d’altres fonts, i la unió fraternal amb altres preveres  planificada, constant i compromesa (grup dels rectors del dissabte).
3.- L’Església en el món actual
 Abundant en allò expressat fins ara, voldria deixar constància també que en la meua trajectòria sacerdotal m’ha preocupat el problema de la presència de l’església en el món i la seua relació amb ell. Convençut que l’església de cristiandat ja ha passat a la història i que vivim en una societat que, malgrat el cristianisme sociològic existent, camina, o està ja inserida, en  la descristianització, la increença o la indiferència religiosa  (com es vulga dir) he intentat  evangelitzar no des de la concepció  de “l’església i el món” com dues realitats contraposades, enemigues: una, santa i l’altra pecadora, una posseïdora de la veritat i l’altra equivocada, sinó des de “l’església en el món actual” (com diu la G.et S.)  mirant-lo amb empatia, fent meues  les seues alegries i esperances; respectant la legítima autonomia de les realitats temporals, inculturant la fe, solidaritzant-me amb tot el que és genuïnament humà, descobrint i valorant els seus avanços, moltes voltes inconscients, vers el Regne de Déu (com els ocorre a les ovelles de la paràbola del judici final), acceptant de grat el  pluralisme cultural i religiós existent, etc. 
Des d’aquest “ideari”, en 1976 vaig fundar la revista Saó per ajudar l’església a evangelitzar els valencians des de la cultura, història i llengua pròpies. Durant el franquisme i la transició  he animat els cristians a fer-se presents en les associacions de veïns i culturals, les amés de casa, els sindicats, els partits on es defensaren les justes aspiracions humanes, sense mirar el color polític i amb voluntat de servei i de donar testimoniatge cristià. Els he acompanyat en moltes activitats reivindicatives. Recorde les manifestacions dels Primers de Maig i dels Dia de la Dona, les campanyes pro amnistia o la pobresa Zero, la recuperació  del llit del Túria com a zona verda... Vivint a Madrid, la tancada en la Nunciatura i el seminari diocesà en  protesta pels projectats acords Església-Estat i en solidaritat amb els sacerdots empresonats a la carcel  concordatària de Zamora. Alguna que altra volta he hagut de córrer davant  la policia, bastonejat o acabant en la comissaria, com en aquella manifestació “A Nadal tots a casa” , ja a València, amb el risc real d’arribar tard a la missa del gall. Hi havia res més evangèlic, en advent, que demanar que s’obriren les presons injustes (Isaïes dixit) perquè tots els presos polítics pogueren  celebrar el Nadal  en família?
 Pense que no són les grans concentracions de sols catòlics allò que farà evangèlicament present l’església en la societat actual, sinó  la transformació de les  parròquies tradicionals en comunitats vives, orants, servidores del món, samaritanes vers els marginats, profètiques en l’anunci de la Bona Notícia i  en la denuncia  de les injustícies i les pors, les que presents a mode de rent, sal o gra de mostassa, sense privilegis de cap tipus,  encaminaran el món cap al Regne. En una paraula, com diu la Carta a Diogneto, entenc que la missió dels preveres en les comunitats és aconseguir que els seguidors de Jesús, personalment i en  comunitat, siguen en el món allò que és l’ànima en el cos.
Josep Antoni Comes
Adscrit a la Parròquia De la Mare de Déu de l’olivar, Alaquàs.





Federalismes
Melcior Comes | 11/12/2012 | Vistes: 24 vegades
Segons se'ns ha repetit des de fa dècades, el futur d'Europa és esdevenir una unió federal. Això implica que cada estat és sobirà, encara que uneix els seus esforços amb d'altres estats per motius d'oportunitat econòmica i de defensa.
Em sembla que va ser el marquès de Condorcet que va deixar dit que civilització significa la capacitat d'emprendre canvis polítics sense fer ús de la violència. I va ser la barbaritat europea del segle XX -els fantasmes de la qual ja mai no deixarem enrere- la que va posar sobre la taula dels europeus, després de 1945, la necessitat de conciliar les diferències i treballar per esdevenir un projecte semblant als Estats Units d'Amèrica però des d'un model més protector amb els drets socials.
Com és obvi, cap ciutadà europeu -per molt que acabem sent una vertadera unió federal- s'atreviria a canviar d'estat i demanar que els seus fills siguin escolaritzats en la seva llengua materna, tot i que a dia d'avui ja tenim llibertat de moviments dins la Unió per treballar a qualsevol altre país membre. Imaginem que un ciutadà alemany demana això mateix després de mudar-se a Palma o a Madrid: ¿fins a quin punt es veuria ridícula aquesta pretensió? Fet i fet, això és el que significa el federalisme: cada estat és sobirà i fa les seves pròpies lleis -educatives, en el tema que ens ocupa-; la Unió no pot lesionar aquesta sobirania, ni tampoc pot interferir en aquesta legislació amb la demanda d'uns drets que només fan que lesionar la identitat que tota comunitat nacional vol sanament perpetuar.
Si Espanya fos una unió federal d'estats amb tots els ets i uts no veuríem totes aquestes aberracions que s'estan operant des del govern central del PP. Si un govern autònom deroga, des de la democràcia, la immersió lingüística en una comunitat autònoma, això ens pot semblar un gravíssim atemptat contra la llengua i la cultura, però és el que ha decidit una majoria a les urnes, la qual tampoc no hauria de poder anar més enllà i perseguir les minories que sí volen perpetuar el tret bàsic de la seva identitat nacional.
Topem amb una altra realitat quan, des del poder central, s'aboleix una llei d'una comunitat, provocant no només una invasió en la sobirania sinó trencant també un consens assentat com a norma de vida i convivència en aquesta comunitat.
La solució filosòfica que se'ns dóna per possibilitar que diverses comunitats puguin viure pacíficament dins un mateix estat passa pel federalisme -la idea d'Europa, i abans dels EUA-, assentat el qual no tindria cap sentit un projecte com el de la llei Wert contra la immersió lingüística. El federalisme és la solució: però no cal dir que des del PP no en volen ni a sentir parlar, ni tampoc des d'un PSOE que cada dia s'assembla més al PP en tot allò que fa referència al projecte de l'Espanya unitària i culturalment homogènia.






CODI ÈTIC PER A POLÍTICS
per Antonio Argandoña, Norbert Bilbeny, Victòria Camps,
Miquel Calsina, Àngel Castiñeira, Cristian Palazzi,
Ferran Requejo, Raimon Ribera, Begoña Román,
Ferran Sàez, Miquel Seguró, Francesc Torralba
i Josep Maria Vallès.
Amb el suport de Rosamund Thomas

PREÀMBUL
La salut democràtica d’una nació depèn, en bona mesura, de la qualitat ètica dels seus ciutadans i dels seus representants polítics. L’enfortiment de les institucions polítiques i la seva credibilitat depèn de molts factors, però, substancialment, de la confiança que siguin capaces de generar a la ciutadania.
Aquesta confiança es guanya amb bones pràctiques, a través de l’exercici de virtuts cíviques. L’honestedat, la lleialtat, la veracitat, l’exemplaritat, l’austeritat i la capacitat de servei són actituds bàsiques que tots els ciutadans reconeixen como a valuoses, independentment de les opcions polítiques que legítimament defensin. Només si aquests valors són respectats en l’exercici democràtic, la ciutadania serà capaç de reconèixer aquest noble ofici i aquest noble servei i valorar-lo com li correspon.
El digne exercici de la política, entès com a servei a l’interès general, exigeix uns actors que atresorin els valors fonamentals de la vida democràtica, entre els quals cal destacar l’equitat, la tolerància, l’esperit de diàleg i la participació.
Aquest codi vol ser una eina que vagi més enllà de la diversitat d’opcions polítiques que legítimament existeixen. Pretén assenyalar un tarannà que sigui respectat i aplicat per tots els que exerceixen la política en qualsevol lloc del territori, en qualsevol institució o administració.
S’identifiquen aquí un conjunt de principis que han de regular l’activitat política i també aquell conjunt de valors, més enllà d’opcions ideològiques, que la impregnen haurien de ser comuns a tots els qui exerceixen la política.
L’activitat política ha de vetllar per no causar mals a altri, ha de cercar, en tot moment, el bé comú, respectar l’autonomia de les persones i de les organitzacions de la societat civil i practicar l’equitat evitant sempre de caure en qualsevol forma de discriminació arbitrària.
Perquè la convivència social sigui ordenada i fructífera, tota persona ha de comportar-se d’acord amb certs principis ètics i socials. Hi ha, a més a més, principis que són específics d’algunes professions o tasques. En recollim aquí alguns dels que es proposen per al polític, especialment quan aquest té responsabilitats legislatives, executives o administratives, d’assessorament o de gestió d’un partit polític. No s’ha pretès elaborar una llista completa, sinó recollir alguns dels més importants, que puguin guiar al polític en la seva carrera i en les seves actuacions.

Justícia:Consisteix en una actuació que no discrimina de manera arbitrària ningú, que dóna a cadascú el que li correspon i cerca en tot moment la defensa de l’equitat.
Respecte: Consisteix en tractar amb atenció i consideració totes les persones i institucions, sense perjudicis ni discriminacions, amb tota la dignitat que els correspon.
Servei: Rau en tenir una actitud de disposició envers els ciutadans d’acord amb les responsabilitats específiques pròpies del polític, però també amb una visió de conjunt de les necessitats de la societat.
Responsabilitat: Consisteix en assumir les conseqüències legals i morals de les accions i omissions passades i presents, estant disposat a donar compte d’elles i a posar els mitjans raonablement necessaris per atendre les seves decisions presents i futures.
Honradesa: Significa actuar de manera justa, recta i íntegra, adequant la seva paraula i la seva conducta al que considera en cada moment que és correcte, sense obtenir avantatges indegudes pel treball que desenvolupa i utilitzant les prerrogatives inherents al seu càrrec únicament per al compliment de les seves funcions.
Imparcialitat: L’adhesió a les pròpies idees i a les del partit no ha d’impedir que el polític jutgi amb objectivitat, d’acord amb els seus criteris ètics.
Professionalitat: Consisteix en desenvolupar la professió amb dedicació, capacitat, eficàcia i rapidesa, tenint cura de la seva formació intel·lectual i el desenvolupament de les seves capacitats, així com la seva actualització.
Transparència: Rau en facilitar l’accés dels ciutadans, sense barreres ni discriminacions, a les informacions que constin en poder del polític, en el del seu partit o en el de l’ens legislatiu, executiu o administratiu en què desenvolupi la seva activitat, quan siguin d’interès per als ciutadans per a la defensa dels seus drets i llibertats, incloent la informació sobre la pròpia activitat del polític, d’acord amb el que indiquen les lleis i reglaments.

Un codi ètic descriu el que és exigible d’una professió. La seva existència no garanteix, necessàriament, el seu acompliment, però representa un horitzó de fons que la majoria dels ciutadans ja han integrat, gradualment, a través de l’educació i que és bo explicitar.
La vida sempre és més complexa que qualsevol codi. Però un codi ètic té un valor orientador i es proposa estimular bones pràctiques, per enfortir, d’aquesta manera, la vida democràtica i prestigiar, novament, el compromís i la vocació política. Aquest codi s’inspira en l’esperit i la lletra de la Declaració Universal dels Drets humans (10. XII. 1948).
Aquest codi no pretén substituir altres codis que existeixen en les administracions públiques i en els propis partits polítics. Té una voluntat generalista i pretén ser un instrument de discerniment del propi exercici de la política.
Lògicament, aquest Codi ètic haurà de ser revisat periòdicament modificant-lo si cal per respondre a les necessitats de cada època.


I. LES RELACIONS AMB LA CIUTADANIA I LES ORGANITZACIONS                     DE LA SOCIETAT CIVIL
El destinatari de l’activitat del polític és la ciutadania. D’acord amb la naturalesa representativa de la democràcia, el polític ha estat escollit pels seus conciutadans i a ell deu els seus compromisos. En aquest sentit, ha de cercar de manera eficient i justa el camí per millorar la dignitat dels ciutadans, el benestar i l’exercici dels seus drets i llibertats.
El polític ha d’expressar les seves idees i projectes des del respecte a tots els ciutadans i als altres interlocutors polítics. Per tant:
1. El polític electe té el deure de correspondre a la confiança que els ciutadans dipositen en ell mitjançant el sufragi universal, defensant el projecte pel qual ha estat escollit.
2. Tot polític té el deure de considerar les interpel·lacions cíviques i polítiques que li puguin fer de la seva actuació i de la seva integritat. Ha de respondre de les seves accions públiques i assumir les responsabilitats que se’n derivin.
3. Té l’obligació d’escoltar les parts implicades en un problema, d’assessorar-se amb els experts i de comunicar la seva decisió enraonadament al conjunt de la societat.
4. Ha de tenir en compte els moviments i les vindicacions que neixen de la societat civil i les associacions que emergeixen del seu si, sense ànim d’emprar-les per a les seves finalitats partidistes.
5. Té el deure de respectar l’autonomia de les organitzacions de la societat civil i mantenir la màxima imparcialitat en la relació que estableixi amb elles.

II. LA RELACIÓ ENTRE POLÍTICS
Les relacions entre els polítics han de guiar-se pel respecte i per la cura en l’ús del llenguatge. La discrepància ideològica, base de la societat democràtica, no s’ha de traduir en manca de respecte mutu. El respecte a la dignitat de la persona és la base de l’exercici democràtic i és, per això, el seu fonament inalienable.
És una part consubstancial de la vida democràtica l’exposició pública dels projectes i la discussió de les millors opcions per fer progressar el país. Per això la relació entre les diverses forces polítiques, tan necessària per a la bona salut democràtica d’una societat, ha de regular-se sempre des de l’esperit del diàleg, el joc net i la veracitat.
6. Els polítics han de procurar un acord en els temes d’interès general, escoltant-se mútuament i cercant l’aproximació entre les forces que representen.
7. Tenen la responsabilitat de presentar raonadament les seves propostes, essent sensible a les interpel·lacions que posin en entredit una determinada acció política.
8. Han de respectar-se mútuament la vida privada, les creences i els estils de vida personals i no utilitzar l’esfera privada com a argument en el debat públic.

III. POLÍTICS AMB RESPONSABILITATS EXECUTIVES                                         EN LES ADMINISTRACIONS
Les administracions són el marc on s’articula l’Estat de dret i com a tals són entitats al servei de la ciutadania. Per això les administracions no poden estar regides per interessos partidistes o arbitraris. Atès que la seva legitimitat s’arrela en el substrat democràtic, ha de determinar les seves accions sempre en funció de l‘interès general.
9. Els polítics amb responsabilitats executives tenen el deure d’explicar les seves prioritats i l’obligació de rendir comptes de la seva activitat, informant de manera transparent les seves accions.
10. Han de vetllar pel bon ús dels béns públics i no poden beneficiar-se del càrrec per tenir privilegis a títol personal, familiar o de partit.
11. Han de ser especialment curosos amb la gestió dels recursos públics, orientant-ne la seva pràctica pels valors de l’eficiència, l’equitat i l’eficàcia.
12. Els polítics amb responsabilitats executives han d’harmonitzar el respecte a l’autonomia professional dels professionals de la funció pública amb l’exercici d’un bon lideratge, basat en la mútua confiança.
13. A l’hora de prendre decisions rellevants, cal que els polítics consultin tots els actors implicats i s’assessorin.
14. En l’adjudicació de projectes, concursos públics o subvencions, haurà de ser el més ponderat i imparcial possible.
15. En el traspàs de competències, prevaldrà la transparència, l’esperit de col·laboració i l’eficiència.

IV. LA RELACIÓ AMB ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ
El nou entorn en el qual s’exercita i s’escenifica la vida política és, de manera creixent, l’entorn creat pels mitjans de comunicació i les tecnologies de la informació. La interdependència que existeix entre l’esfera política i l’esfera mediàtica exigeix una interacció responsable per tal que els ciutadans puguin estar informats amb veracitat i els polítics puguin comunicar les seves propostes.
La relació entre els polítics i els professionals de la comunicació ha d’estar presidida, en tot moment, pel respecte a l’autonomia de cada esfera, a la vegada que els polítics han de poder expressar les seves propostes i els seus projectes a través dels mitjans de comunicació.
16. Els polítics tenen el deure d’informar de les seves propostes i decisions i posar-les en coneixement de la ciutadania a través dels mitjans de comunicació.
17. Respectaran la legítima autonomia professional dels mitjans de comunicació, sense pressionar, interferir ni coaccionar les seves pràctiques.
18. A l’hora de comunicar les seves propostes i decisions a través dels mitjans de comunicació, els polítics faran un ús educat de la paraula, evitant, en tot moment la demagògia, la manipulació i la falsedat.
19. Tenen el deure d’informar de les qüestions d’interès general.
20. Tenen el deure de rectificar si la informació que han transmès no s’adequa a la realitat.

V. LA RELACIÓ ENTRE ELS POLÍTICS I ELS PARTITS
Les democràcies representatives s’organitzen, fonamentalment, a través de partits polítics. Si la qualitat d’una democràcia exigeix polítics respectuosos amb els valors democràtics, òbviament aquests també són exigibles als partits polítics tant en la seva vida interna com en les seves relacions externes.
El polític podrà manifestar lliurement la seva opinió dins dels òrgans del partit i, si s’escau, expressarà la seva discrepància amb les directrius i les línies d’actuació del propi partit a través dels canals que el partit tingui establerts i, si cal, a través dels mitjans de comunicació i dels tribunals de justícia.
21. El polític serà lleial al partit; lleialtat, en tot cas, no exempta del lliure exercici de la crítica.
22. Té el deure de respectar, en cas que existeixi, el Codi deontològic que regula l’actuació dels membres del partit així com els seus estatuts.
23. Col·laborarà amb els òrgans de govern del partit per promoure entre els seus membres, especialment les joventuts, els valors i principis ètics que fan possible el ple desenvolupament de l’exercici democràtic.
24. Si és coneixedor de males pràctiques en el si del seu partit, com la corrupció o la prevaricació, ha de revelar-ho als òrgans competents i, si s’escau, als òrgans judicials.

VI. LA RELACIÓ AMB L’ADMINISTRACIÓ DE JUSTÍCIA
La separació de poders és un principi de la democràcia representativa. Les dues esferes (executiva i judicial) són autònomes i han de ser respectuoses mútuament entre elles.
25. El polític té l’obligació de preservar l’autonomia de l’administració de justícia per damunt dels propis interessos i dels de partit sense perjudici de l’exercici lliure de la crítica.
26. Té el deure de denunciar davant de la justícia les il·legalitats que coneix en l’exercici de la seva activitat política.









Nadal 2012

publicat a El Bon Pastor
L’Advent ha començat, i el Nadal de 2012 s’acosta. El fred s’ha fet fort en bona part del país i les teulades de moltes esglésies i esglesioles s’han tornat de color blanc. És un Nadal anticipat, per allò que diu la cançó: «El desembre congelat confús es retira; abril de flors coronat, tot el món admira». L’admiració passa per la meravella del misteri de l’Infant de Maria, que neix en un estable i que té per cort reial uns quants pastors vinguts de la mateixa contrada. És una imatge que, cada any, és nova. Mai no ens acostumarem al naixement del Rei de l’univers en un indret destinat als animals. I, malgrat tot, el misteri passa per la pobresa i la humilitat d’un Déu que s’ha fet home «sense avorrir el pessebre», com diu l’himne litúrgic. El Fill del Déu altíssim ha triat el camí de l’abaixament, i el seu naixement s’ha convertit en una avantsala del misteri pasqual. Com subratlla el Sant Pare en el recent llibre que tanca la seva trilogia sobre Jesús, l’Infant que jau a la menjadora evoca el Crucificat que reposa en el sepulcre. És el misteri gran de l’abaixament del Fill de Déu.    
Aquest Nadal, el mossec de la crisi farà que moltes persones visquin moments de dificultat, material i fins i tot espiritual. Es diu que un 25% del país viu per sota del llindar de la pobresa. I els preveres som testimonis d’excepció sobre la situació real de moltes famílies: hi ha qui ha de viure de la pensió dels avis, hi ha qui ha de deixar el pis on viu perquè no pot pagar la hipoteca, hi ha qui envia currículums desesperadament i no troba cap resposta, hi ha qui no pot adquirir totes les medicines que necessitaria, hi ha qui compta els dies que falten perquè se li acabi la paga que rep en concepte de l’atur, hi ha qui es posa a viure al carrer després que s’ha quedat sense res, hi ha qui acaba la universitat i es preparar per a emigrar en un altre país, hi ha qui queda tan enfonsat que entra en una depressió severa o es lleva la vida... El Nadal de 2012 serà especialment difícil per a moltes persones. Ho sabem i farem tot el possible per eixugar les llàgrimes, per fer costat als qui es troben sols, per sostenir els qui defalleixen. Ens ho demana l’Evangeli de Jesús, aquell que ha nascut pobre als defores d’una vila de Judea.     
Per això mateix Nadal és profecia i és esperança. Ho és i ho serà mentre hi hagi en aquesta terra un sol prevere que, la nit de la festa, proclami l’evangeli del naixement de Jesús i després distribueixi el seu Cos i la seva Sang. No podem deixar la humanitat òrfena d’esperança, d’aquella esperança que no s’ha de confondre amb l’optimisme fàcil ni amb una vaga perspectiva de futur. No podem oblidar la força de l’Evangeli en nom d’un, aparentment assenyat, principi de realitat, que dissimula o deixa de banda el missatge de les benaurances. Continua essent veritat que el Regne de Déu és dels pobres, dels afligits i dels qui pateixen. No podem, doncs, deixar els qui passen necessitat sense el consol més gran: l’amistat del Senyor i la solidaritat dels qui es diuen –i són– germans dels més petits.
Nadal és vida i entrar-hi significa remoure del cor tot allò que és mort o que porta a la mort. Jesús es presenta enmig del «fred de la nit i la simbomba fosca», com va expressar Joan Salvat-Papasseit en el seu extraordinari poema, i vol compartir la taula amb nosaltres. Com el rebrem? Amb quina sensibilitat espiritual l’acollirem? La proximitat dels pobres, quina repercussió tindrà en la nostra vida? Caurem en un activisme benintencionat que assisteix i ajuda però que, tan sovint, serveix per a justificar-nos i més aviat tapa la nostra dificultat de conversió? O bé deixarem pas lliure als suggeriments interiors de l’Esperit i deixarem que els pobres ens transformin? Si, aquest Nadal, escoltem realment la veu de l’Evangeli que proclamarem i predicarem, poden passar dins nostre moltes coses properes als «sentiments que tingué Jesucrist» (Filipencs 2,5). Podem ser com Maria, «que guardava tot això en el seu cor» (Lluc 2,19). La Mare de Déu no va quedar impassible davant tot el que passava. Ben al contrari, ho va fer entrar en el seu interior i va llegir-hi el pas de Déu per la seva vida.               
Cal reprendre una visió del cristianisme com la religió que salva el món des de la misericòrdia i mitjançant la misericòrdia. Un cor que s’emociona i bat amb Jesús, no en té prou de garantir l’organització –d’altra banda, del tot necessària– sinó que procura desvetllar, en un mateix i en els altres, aquelles energies d’amor que són portadores d’esperança. Les situacions, com més complexes són, demanen més afecte concret, compartit pels uns i pels altres. Escriu Andrea Riccardi: «El cristianisme és la revolució permanent de la humanitat, ja que parla alhora de Déu i de l’home». I en parla des dels grans relats (que es troben en l’Escriptura i són fonamentals per a la nostra salvació) als petits relats (els que es forgen en la vida de cadascú i són moments de manifestació del Déu que ens salva). Nadal és confluència dels uns i dels altres. El gran relat del naixement de Jesús és el petit relat que, aparentment, no entra en la història, però que és capaç de canviar la història de moltes persones. Feliços de nosaltres si ens deixem canviar per l’arribada de Jesús, pobre i pacificador, i el reconeixem en els qui viuen en la necessitat! Feliços de nosaltres si celebrem el Nadal amb esperança, amb un cor que abandona la duresa, i engendrem Jesús dins de nosaltres!          
Armand Puig i Tàrrech






















Genocidio armenio
Saltar a: navegación, búsqueda
Para otros usos de este término, véase Holocausto (desambiguación).
Genocidio armenio

También conocido como
Holocausto armenio, Gran calamidad, Masacre armenia
Ubicación
Fecha
1915 - 1923
Contexto
Perpetradores
Cifra de víctimas
600 000 - 1 800 000



El genocidio armenio (en armenio: Հայոց Ցեղասպանություն; en turco: Ermeni Soykırımı), a veces también llamado holocausto armenio, Մեծ Եղեռն, gran calamidad o masacre armenia, fue la deportación forzosa y masacre2 de un número indeterminado de civiles armenios, calculado aproximadamente en la muerte de entre un millón y medio y dos millones de personas,3 durante el gobierno de los Jóvenes Turcos, en el Imperio otomano, desde 1915 hasta 1923, durante la Primera Guerra Mundial.4
Se caracterizó por su brutalidad en las masacres y la utilización de marchas forzadas con las deportaciones en condiciones extremas, que generalmente llevaba a la muerte a muchos de los deportados. Otros grupos étnicos también fueron masacrados por el Imperio otomano durante este período, entre ellos los asirios , los griegos de Ponto y los Serbios. Algunos autores consideran que estos actos son parte de la misma política de exterminio.5
La fecha del comienzo del genocidio se conmemora el 24 de abril de 1915, el mismo día en que las autoridades otomanas detuvieron a unos 800 intelectuales armenios que eran líderes de la comunidad de armenios en Estambul. Posteriormente los militares otomanos expulsaron a los armenios de sus hogares y les obligaron a marchar cientos de kilómetros -por el desierto de lo que hoy es Siria- privados de alimentos y agua. Las masacres no respetaron la edad o el sexo de las víctimas, y las violaciones y otros tipos de abusos sexuales eran frecuentes.6
Aunque la República de Turquía, sucesora del Imperio otomano, no niega que las masacres de civiles armenios ocurrieran realmente,7 no admite que se tratase de un genocidio, arguyendo que las muertes no fueron el resultado de un plan de exterminio masivo dispuesto por el Estado otomano, sino que se debieron a las luchas interétnicas, las enfermedades y el hambre durante el confuso periodo de la Primera Guerra Mundial.8 A pesar de esta tesis, casi todos los estudiosos -incluso algunos turcos- opinan que los hechos encajan en la definición actual de genocidio.9 10 11
Es generalmente considerado el primer genocidio sistemático moderno;12 13 de hecho, es el segundo caso más estudiado de genocidio, después del Holocausto.6 Hasta la fecha 22 Estados han reconocido oficialmente el genocidio.





EN  EL  FONS  I  AL  "DAVALL"   HI  HA 

  LA  MAÇONERIA








ROMA, martes 11 diciembre 2012 (ZENIT.org).- Los presidentes del Consejo Europeo, Herman van Rompuy; la Comisión Europea, Jose Manuel Durao Barroso, y la Eurocámara, Martin Schultz recibieron ayer en el salón del municipio de Oslo, Noruega, en nombre de la Unión Europea, el Premio Nobel de la Paz.
Presentes, entre otros, la presidenta alemana Ángela Merkel y los presidentes del consejo de ministros de Italia, Mario Monti, y de España, Mariano Rajoy.
Para celebrar el premio recibido, la embajadora de la Unión Europea ante la Santa Sede, Laurence Agrimon Pistre, realizó en Roma un recibimiento en el Capitolio, donde el 25 de marzo de 1957, o sea 55 años atrás fue firmado el tratado de Roma.
Al evento participaron numerosos embajadores, autoridades y el cardenal Giuseppe Bertello, presidente del Gobierno del Estado de la Ciudad del Vaticano y de la Comisión Pontificia para el Estado de la Ciudad del Vaticano.
A ZENIT, la embajadora Agrimon declaró que “las relaciones entre la Unión Europea y la Santa Sede están muy bien, pues estamos estableciendo un diálogo de respeto y de interés mutuo”. Añadió que “especialmente ante la crisis que ahora está afectando a nuestra gente, tenemos el mismo cariño hacia ellos y la misma voluntad de solidaridad y generosidad”.
Sobre la propuesta de Benedicto XVI, en la Caritas in Veritate, acerca de un modelo económico que pueda estar más cercano al hombre, la embajadora consideró que “la Unión Europea tiene reflexión muy fuerte sobre esto”. Y que se trata por lo tanto “de no medir tanto el crecimiento económico, sino el crecimiento humano, cómo está la gente, el medio ambiente, el tejido social. A ese modelo está pensando la Unión Europea, una visión que no es sólo capitalista sino de economía social como dice el presidente Barroso”.
“Lo que estamos haciendo --indicó la diplomática- es utilizar el modelo de nuestros estados miembros. Tenemos mucha suerte de tener 27 modelos, y ninguno que no tenga algo de bueno que podamos utilizar como experiencia. Esto es una riqueza enorme”.
Recordó además que la Unión Europea se ha destacado siempre como “los abogados en combatir el cambio climático y los derechos humanos, en las Naciones Unidas y en todos sitios”.
Consideró entretanto que “el problema es que tenemos que unirnos y no falta siempre algún interés mezquino que nos impide ir más alto”.
Sobre divergencias que se han registrado con la Santa Sede en cuestiones de bioética, la diplomática consideró que subsisten, si bien son muchas más las coincidencias existentes.
En su discurso a los presentes, la embajadora Agrimón indicó que, hoy en día, “la Unión Europea es un elemento esencial del mundo contemporáneo. Esta aventura entre países que se enfrentaron y guerrearon durante siglos es única en la historia universal”.
Y por lo tanto “con su ejemplo y determinación ha incentivado la integración regional en el mundo, y la Unión Europea contribuye a la paz no solamente en Europa pero en todo el mundo. Es una marcha de 55 años hacia un espacio de libertad y cambios, de solidaridad y cohesión, un espacio en constante construcción, un desafío inmenso”.
“Este premio es un aliento para Europa --dijo el premier Monti- aunque todavía hay muchos problemas que está resolviendo, y que en estos años es mucho más apreciada desde fuera que desde dentro”.
Por su parte, el presidente del gobierno español Mariano Rajoy, consideró la concesión del premio un "estímulo" para que los Veintisiete avancen hacia una mayor unión política y económica, en definitiva, hacia una mayor integración.Lo dijo en conversación informal con los periodistas, durante la tradicional recepción ofrecida por los reyes de España, en el Palacio Real, el Día de la Fiesta Nacional. En su opinión, para entender el galardón solo hay que comparar cómo estaba Europa 50 años, antes de la firma en 1957 del Tratado que constituyó la Comunidad Económica Europea, con la evolución del continente a partir de esa fecha.





La iniciativa de Piris amb els desnonats aconsegueix el miracle dels pans i els peixos

(Jordi Llisterri –CR) Si ja era un fet singular la participació del bisbe de Joan Piris en una reunió de la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca de Lleida (PAH) de la setmana passada, encara va cridar més l’atenció la proposta de cedir unes estances buides del Seminari per acollir famílies desnonades.
Piris va arribar als locals de la parròquia que la PAH utilitzen per fer les seves reunions i els va demanar que fessin la seva trobada habitual com si ell no hi fos. Després d’escoltar diversos testimonis explicant les conseqüències personals i l’angoixa que representen els desnonaments pels qui els pateixen, el bisbe de Lleida va plantejar la possibilitat de cedir una part del seminari per solucionar el problema d’habitatge a algunes famílies. Va explicar que era un projecte que s'havia anat estudiant, però que no s'havia realitzat perquè necessitava finançament per arreglar l'edifici. Així, si es trobava algú que es fes càrrec de les obres necessàries el bisbat deixaria gratuïtament les instal·lacions.
En menys d’una setmana, aquesta possibilitat s’està convertint en realitat gràcies a les nombroses propostes de col·laboració. Com en el miracle dels pans i els peixos, el bisbat no para de rebre propostes de persones d’arreu de Catalunya disposades a col·laborar amb el què tenen més a l’abast, encara que sigui poc, per fer-ho possible entre tots. “Respostes positives que ens verifiquen un cop més l’alt nivell de solidaritat de la societat civil, ens omple el cor de joia i ens dóna esperança en els éssers humans”, explica la web del bisbat.
En pocs dies ja tenen quatre arquitectes i un estudiant d’arquitectura que s’han ofert a col·laborar voluntàriament. Molt significatiu el d’un arquitecte a l’atur que prefereix treballar voluntàriament en aquest projecte que quedar-se a casa. També dues constructores s’han interessat per col·laborar i una empresa de pintures s’ha compromès a aportar la pintura i els professionals per pintar les vivendes.
També els han ofert assessorament per trobar fonts de finançament solidaries i alternatives, a més d’ofertes d’ajuda econòmica. Des de la PAH també s’informa que Itzíar González, exregidora de l’Ajuntament de Barcelona, serà l’arquitecta independent que assessorarà en el procés participatiu. També han trobat un periodista voluntari que està ajudant al bisbat a gestionar l’àmpli ressò de la iniciativa en els mitjans de comunicació locals i nacionals, una demanda, que diuen “ens està gairebé desbordant”.
Una altra col·laboració ha arribat del Col·legi Episcopal, on l’equip de 7 professors enginyers tècnics de la branca elèctrica-electrònica ofereixen la seva col·laboració en serveis d’enginyeria i en tasques d’execució de les instal·lacions de les noves vivendes. Això permetrà a l’alumnat qualificat del Col·legi Episcopal fer pràctiques tècniques de forma solidària acompanyats pels seus professors.
Amb tot això, aquest dimarts es constituirà una comissió que durà a terme aquesta iniciativa. Presidida per bisbe de Lleida, Joan Piris, en aquesta comissió hi seran representades Càritas Diocesana i la PAH de Lleida.
Per tot això, des de Lleida diuen està “vivint una experiència sorprenent” i que “entre tots i per al bé de tothom, recordant paraules del nostre bisbe, s’està preparant una obra molt esperançadora amb imaginació, col·laboració gratuïta i aportacions de molts homes i dones il·lusionats”. També expliquen que un dels pilars fonamentals del projecte per cedir l’ala dreta del Seminari per a pisos socials “és la participació ampla i coordinada de moltes persones, empreses i entitats, treballant de manera sinèrgica” i que “quan es confia en les persones les coses milloren i es transformen”.
La iniciativa del bisbat ajudarà a pal·liar el problemes de les persones que han perdut l’habitatge, mentre a Lleida es calcula que hi ha més de 3.000 pisos buits. L’edifici de l’antic seminari, al carrer Canonge Brugulat, acull actualment la seu l’Institut Superior de Ciències Religioses, l’IREL, però hi ha una ala sense ús que és la que el bisbat cedirà per acollir-hi famílies.
Piris també va cedir el mes de març l'antiga seu del seminari d'estiu a Vilaller a la comunitat ortodoxa rumanesa per fer-hi un monestir.


























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada