20 de nov. 2012

JUSTÍCIA I DESNONAMENTS










Ahir la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques de Mallorca (PAH) presentaren en els jutjats un escrit reclamant la suspensió de tots els processos d'execució hipotecària, subhasta i desnonaments. Era una acció coordinada a tot el Regne d'Espanya i que palesava el descrèdit que als afectats ha causat el Real Decrets de Rajoy. Sembla hi haurà una aturada temporal (i tècnica) d'un mes dels desnonaments.

El Reial Decret-Llei 27/2012 aprovat el dijous de la setmana passada ha estat qualificat de arbitrari per part dels jutges, alguns experts han destacat la insensibilitat i malaptesa de la norma i, fins i tot, alguna associació progressista de consumidors ha parlat de Real Decret absurd. Sembla que la nova legislació només agrada al trio format per Govern, PP i Banca.

Personalment comparteixo les critiques. El contingut és, més o menys conegut: Per una banda, el Govern a anunciat la creació d'un fons social d'habitatges embargats per la banca que seran llogades a preus “raonables”, per a persones que ja han perdut la seva. No hi ha més detalls. Per una altra banda -en aquest cas si hi ha molts de detalls- els dos propers anys hi haurà paralització dels desnonaments, per a famílies amb un sol habitatge que: 1.-Tinguin una càrrega hipotecària que s'hagi multiplicat per almenys un 1,5% en els últims quatre anys. 2.-La seva quota de la hipoteca superi el 50% dels ingressos nets. 3.- I a més els seus ingressos no sobrepassin tres vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM) és a dir, 1.597 euros bruts mensuals o 19.164 anuals.

A més les famílies “beneficiaries” de la paralització han de complir algun d'aquests requisits: a) Ser deutors en atur i sense prestació per desocupació. b) Famílies nombroses (tres o més fills). c) Ser famílies monoparentals amb almenys dos fills al seu càrrec. d) Ser famílies que tinguin al seu càrrec un menor de tres anys. e) Ser famílies que tinguin al seu càrrec a persones en situació de discapacitat superior al 33% o dependència que incapaciti de manera permanent per a una activitat laboral. f) Ser famílies que tinguin al seu càrrec a persones que siguin parents del titular de la hipoteca o el seu cònjuge fins al tercer grau de consanguinitat o afinitat i que es trobin en situació discapacitat, dependència o malaltia greu que li incapaciti de forma temporal o permanent per a una activitat laboral. g) Estar en alguns supòsits de violència de gènere.

Amb tot, amb el comentari que més coincideixo és que aquest RDL és d'un cinisme brutal. Els de FACUA posen el següent exemple: Una parella amb dos fills majors de 3 anys i que ingressi només uns miserables 400 euros mensuals, se seguirà veient abocada a acabar al carrer si no pot (òbviament no pot) pagar la hipoteca, tret que es decideixi a tenir un tercer fill i convertir-se en família nombrosa.

Efectivament hi ha molt de cinisme. Esperem que no sigui necessari una allau de suïcidis per a què Rajoy posi fil a l'agulla a aquest drama humà sense necessitat de ser família nombrosa.

Mentrestant haurem de cridar desesperadament: Justícia: suspenguin tots els desnonaments !















































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada